Als chef, inkoper of ondernemer in de foodservice weet je: de keuzes die jij maakt, hebben impact. Door te kiezen voor biologisch draag je bij aan een duurzamere wereld én bied je jouw gasten pure, eerlijke ingrediënten. Biologische producten zijn niet alleen goed voor smaak en kwaliteit, maar ook voor bodem, water, biodiversiteit en dierenwelzijn. En het goede nieuws: jouw gasten zijn bereid daarvoor te betalen.
Bij producten met het biologisch keurmerk (het groene blaadje) kun je er altijd op vertrouwen dat:
Van groente en fruit tot wijn, van zuivel tot rijst en granen; alles wat je nodig hebt als horecaondernemer is verkrijgbaar in biologische kwaliteit. Altijd te herkennen aan het biologisch keurmerk. Ga stap voor stap naar meer biologisch op jouw menukaart en laat je overtuigen door de smaak en kwaliteit van bio.
Meer weten over biologisch? Wij hebben alvast wat vragen voor je beantwoord.
‘Biologisch’ is de officiële term voor een manier om voedsel te produceren. Hiervoor zijn Europese regels opgesteld die door alle 27 EU-lidstaten zijn goedgekeurd. Deze regels garanderen dat de biologische sector zorg draagt voor milieu, klimaat, biodiversiteit, dieren en mensen. Alle biologische ondernemers in de EU moeten zich aan deze regels houden.
Biologische producten zijn te herkennen aan het ‘groene blaadje’ (dat trouwens ook in zwart of wit mag worden afgedrukt). Dit Europees biologisch keurmerk betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie. Én dat dit is gecontroleerd. Het woord biologisch – of bio, eko, eco of organic – mag alleen op voedingsmiddelen staan als het voldoet aan de EU-regels.
Bij de vraag of biologisch eten gezonder is, denken we al snel aan onze eigen gezondheid. Maar je kunt gezondheid ook breder bekijken. Ook de gezondheid van dieren, planten, de bodem en de omgeving tellen mee. Zo is biologisch gezond voor:
Biologische producten in een aantal gevallen wat duurder dan niet-biologische producten. Vaak terecht! Doordat je meer betaalt, kan er beter worden gezorgd voor de dieren en de aarde . Een biologische kip kan bijvoorbeeld heerlijk rondrennen in de frisse lucht maar heeft daardoor meer en duurder biologisch voer nodig. En onkruid wieden kost veel uren werk, maar de boer vervuilt de omgeving niet met chemische middelen.
Een deel van de hogere prijs komt ook omdat biologisch nog klein is. Daardoor zijn ketens minder efficiënt georganiseerd en kost de hele weg van de boer naar de consument meer geld.
De goedkope kiloknallers lijken voordelig. Maar ze kosten onze samenleving veel. Die kosten ziet je bijvoorbeeld terug in heffingen van de gemeente (denk aan waterzuivering). Vervuiling en verlies van biodiversiteit kost de maatschappij miljoenen.
Meer weten over de overstap naar meer biologisch in jouw restaurant, cateringbedrijf of andere eetgelegenheid? Neem contact op met Nikki.
BD-Totaal
Lichtschip 31
3991 CP HOUTEN
030 – 287 14 45
info@bd-totaal.nl
Altijd de nieuwste trends en kennis over biologisch in jouw mailbox?
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
© BD-Totaal 2025