Voor elke gang een bio keuze

Als chef, inkoper of ondernemer in de foodservice weet je: de keuzes die jij maakt, hebben impact. Door te kiezen voor biologisch draag je bij aan een duurzamere wereld én bied je jouw gasten pure, eerlijke ingrediënten. Biologische producten zijn niet alleen goed voor smaak en kwaliteit, maar ook voor bodem, water, biodiversiteit en dierenwelzijn. En het goede nieuws: jouw gasten zijn bereid daarvoor te betalen.

Bij producten met het biologisch keurmerk (het groene blaadje) kun je er altijd op vertrouwen dat:

  • Er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt bij de teelt.
  • De dieren alle ruimte hebben gekregen voor hun natuurlijke gedrag.
  • Er geen kunstmatige toevoegingen inzitten.
  • Alle schakels in de keten, van boer tot producent, zijn gecertificeerd en worden gecontroleerd.

alles wat je nodig hebt in bio

Van groente en fruit tot wijn, van zuivel tot rijst en granen; alles wat je nodig hebt als horecaondernemer is verkrijgbaar in biologische kwaliteit. Altijd te herkennen aan het biologisch keurmerk. Ga stap voor stap naar meer biologisch op jouw menukaart en laat je overtuigen door de smaak en kwaliteit van bio.

Vragen over bio

Meer weten over biologisch? Wij hebben alvast wat vragen voor je beantwoord. 

‘Biologisch’ is de officiële term voor een manier om voedsel te produceren. Hiervoor zijn Europese regels opgesteld die door alle 27 EU-lidstaten zijn goedgekeurd. Deze regels garanderen dat de biologische sector zorg draagt voor milieu, klimaat, biodiversiteit, dieren en mensen. Alle biologische ondernemers in de EU moeten zich aan deze regels houden.

Biologische producten zijn te herkennen aan het ‘groene blaadje’ (dat trouwens ook in zwart of wit mag worden afgedrukt). Dit Europees biologisch keurmerk betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie. Én dat dit is gecontroleerd. Het woord biologisch – of bio, eko, eco of organic – mag alleen op voedingsmiddelen staan als het voldoet aan de EU-regels.

Bij de vraag of biologisch eten gezonder is, denken we al snel aan onze eigen gezondheid. Maar je kunt gezondheid ook breder bekijken. Ook de gezondheid van dieren, planten, de bodem en de omgeving tellen mee. Zo is biologisch gezond voor:

  • Biodieren hebben meer ruimte dan in de reguliere stallen en kunnen naar buiten. Daardoor hebben ze een hogere weerstand en minder stress.
  • Biologische telers telen elk jaar een andere gewas op hun grond. Daarmee voorkomen ze dat ziektes of plagen zich in de bodem opbouwen. Planten hebben hierdoor een gezonde basis om in te groeien.
  • De bodem. Bioboeren nemen allerlei maatregelen om de bodem gezond te houden. Want een vruchtbare bodem is voor biologische telers het allerbelangrijkste.
  • De omgeving en medewerkers. Biologische boeren maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Zo kunnen deze ook niet in de bodem en het drinkwater terechtkomen. En ook de medewerkers worden er niet aan blootgesteld.
  • Biologische producten hebben vaak meer voedingswaarde (zoals omega-3 vetzuren in melk), veel meer antioxidanten, en minder resten van chemische bestrijdingsmiddelen dan niet-biologische producten. Waarbij gezegd moet worden dat je persoonlijke gezondheid door veel zaken wordt beïnvloed, waaronder leefstijl, beweging, (erfelijke) ziektes, stress en voeding.

Biologische producten in een aantal gevallen wat duurder dan niet-biologische producten. Vaak terecht! Doordat je meer betaalt, kan er beter worden gezorgd voor de dieren en de aarde . Een biologische kip kan bijvoorbeeld heerlijk rondrennen in de frisse lucht maar heeft daardoor meer en duurder biologisch voer nodig. En onkruid wieden kost veel uren werk, maar de boer vervuilt de omgeving niet met chemische middelen.

Een deel van de hogere prijs komt ook omdat biologisch nog klein is. Daardoor zijn ketens minder efficiënt georganiseerd en kost de hele weg van de boer naar de consument meer geld.

De goedkope kiloknallers lijken voordelig. Maar ze kosten onze samenleving veel. Die kosten ziet je bijvoorbeeld terug in heffingen van de gemeente (denk aan waterzuivering). Vervuiling en verlies van biodiversiteit kost de maatschappij miljoenen.

Overstappen op bio?

Meer weten over de overstap naar meer biologisch in jouw restaurant, cateringbedrijf of andere eetgelegenheid? Neem contact op met Nikki. 

Verhalen & co