De betaalbare bio basis

 

Stijgende kosten en druk op jouw marges; wij begrijpen dat het voor horecaondernemers een steeds lastiger spagaat is tussen een duurzame maar toch betaalbare menukaart voor jouw gasten en een goede boterham verdienen. Om biologisch betaalbaar te houden in jouw professionele keuken, is er een een ruim assortiment grootverpakkingen verkrijgbaar. Hiermee betaal je nooit teveel voor jouw duurzame keuze.

Kies voor het voordeel van grootverpakkingen

Ga voor groot

Met een ruim assortiment grootverpakkingen voor de professionele keuken, weten we de prijs voor jou altijd scherp te houden. Met dagelijkse prijsvergelijkingen zorgen wij ervoor dat ons ruime biologische basisassortiment altijd marktconform is en dat jij als ondernemer nooit teveel betaalt.

Zo houden wij de prijzen scherp

Dagelijkse bio basis voor de professional

Door onze jarenlange ervaring in het biologische kanaal, kennen wij onze weg naar leveranciers. Wij zijn hiermee in staat om scherp in te kopen en zoveel mogelijk schakels in de keten weg te nemen. We kiezen bij voorkeur voor producten van eigen bodem en anders zoveel mogelijk uit Europa. Dat lukt natuurlijk niet voor producten als kaneel, kokosmelk en rietsuiker; deze kunnen nu eenmaal niet in Europa worden verbouwd en zijn wel onmisbare producten voor de professionele basiskeuken. 

Geen onnodige kosten

Bespaar tijd en kosten

Met ons assortiment voorgesneden groente, bespaar je niet alleen fors in snijtijd in jouw keuken, je beperkt ook nog eens jouw snijafval.

 

En geen fancy en onnodige verpakkingen bij BD&co. Een groot deel van ons assortiment verpakken wij in papieren zakken die na gebruik zo bij het oud papier kunnen. 

bekijk ook

‘Biologisch’ is de officiële term voor een manier om voedsel te produceren. Hiervoor zijn Europese regels opgesteld die door alle 27 EU-lidstaten zijn goedgekeurd. Deze regels garanderen dat de biologische sector zorg draagt voor milieu, klimaat, biodiversiteit, dieren en mensen. Alle biologische ondernemers in de EU moeten zich aan deze regels houden.

Biologische producten zijn te herkennen aan het ‘groene blaadje’ (dat trouwens ook in zwart of wit mag worden afgedrukt). Dit Europees biologisch keurmerk betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie. Én dat dit is gecontroleerd. Het woord biologisch – of bio, eko, eco of organic – mag alleen op voedingsmiddelen staan als het voldoet aan de EU-regels.

Bij de vraag of biologisch eten gezonder is, denken we al snel aan onze eigen gezondheid. Maar je kunt gezondheid ook breder bekijken. Ook de gezondheid van dieren, planten, de bodem en de omgeving tellen mee. Zo is biologisch gezond voor:

  • Biodieren hebben meer ruimte dan in de reguliere stallen en kunnen naar buiten. Daardoor hebben ze een hogere weerstand en minder stress.
  • Biologische telers telen elk jaar een andere gewas op hun grond. Daarmee voorkomen ze dat ziektes of plagen zich in de bodem opbouwen. Planten hebben hierdoor een gezonde basis om in te groeien.
  • De bodem. Bioboeren nemen allerlei maatregelen om de bodem gezond te houden. Want een vruchtbare bodem is voor biologische telers het allerbelangrijkste.
  • De omgeving en medewerkers. Biologische boeren maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Zo kunnen deze ook niet in de bodem en het drinkwater terechtkomen. En ook de medewerkers worden er niet aan blootgesteld.
  • Biologische producten hebben vaak meer voedingswaarde (zoals omega-3 vetzuren in melk), veel meer antioxidanten, en minder resten van chemische bestrijdingsmiddelen dan niet-biologische producten. Waarbij gezegd moet worden dat je persoonlijke gezondheid door veel zaken wordt beïnvloed, waaronder leefstijl, beweging, (erfelijke) ziektes, stress en voeding.

 

Veel van wat je eet is verwerkt: kaas, brood, pizza, hamburger en koekjes, de lijst is eindeloos. Ook voor de verwerking van biologische producten zijn er regels. Het uitgangspunt is, net als in de landbouw: de verwerking gaat zo natuurlijk mogelijk.

Een paar voorbeelden:

  • Er mogen geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd.
  • Biologische producten zijn niet genetisch gemodificeerd

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om een eigenschap te verbeteren. Deze E-nummers zijn getest op veiligheid door de European Food Safety Authority. Ze mogen worden gebruikt in de Europese Unie. Sommige E-nummers zijn heel gewone stoffen. Bijvoorbeeld kurkuma (E100). Dat wordt gebruikt als natuurlijk kleurstof.

In het algemeen bevatten sterker bewerkte producten meer E-nummers. Die zijn dan bedoeld om de houdbaarheid te vergroten en smaak, knapperigheid of romigheid te maken, die de gebruikte ingrediënten van zichzelf niet hebben.

Van de ruim 350 E-nummers, mogen er slechts zo’n vijftig worden gebruikt in de biologische voedselproductie. Het mag alleen als het E-nummer een natuurlijke oorsprong heeft én als het essentieel is voor het maken van een product.

Overstappen op bio?

Meer weten over de overstap naar meer biologisch in jouw restaurant, cateringbedrijf of andere eetgelegenheid? Neem contact op met Nikki.