Een ruime keuze in van onbespoten gedrag

Biologische groenten en fruit worden geteeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Bij biologische fruit- en groentetelers staat een gezonde bodem voorop. Een bodem waarbij ziekten en plagen minder kans krijgen en die beter bestand is tegen een grilliger klimaat. Een bodem die niet alleen vandaag gezond is, maar ook morgen nog voldoende voedsel oplevert.

En omdat de bio boer inzet op diversiteit op zijn akker, barst het van de keuzes in bio groenten en fruit. Bovendien werkt hij met sterke rassen, wat varianten en smaken oplevert die jouw gasten zullen verrassen.

Geen chemische bestrijdingsmiddelen

Bio groenten & fruit in de hoofdrol

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw (pesticiden) ligt steeds meer onder een vergrootglas. Biologische groenten en fruit worden geteeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Biologische boeren zetten in op sterke rassen die goed bestand zijn tegen ziekten en plagen. Ook werken zij met gewasrotatie en trekken ze zoveel mogelijk nuttige insecten naar hun akker. Onkruid wordt met de hand of mechanisch verwijderd.

 

Op biologische groente en fruit vind je dus ook geen residuen van chemische  bestrijdingsmiddelen. Zo geef je ze met een gerust gevoel een prominente rol op jouw menukaart. De ruime keuze aan bijzondere biologische varianten, zal jouw gasten positief verrassen!

Kies voor lokale verduurzaming

Kook met de seizoenen

Kies je voor bio, dan kies je voor koken met de seizoenen mee. Dit brengt veel voordelen:

  • Door seizoensgebonden te eten bespaar je flink wat voedselkilometers. 
  • Omdat seizoensgroenten en -fruit in grote hoeveelheden worden aangeboden en ze niet in extra verwarmde kassen hoeven te staan, zijn de productie-kosten lager en is de prijs scherp voor jou!
  • Kook je met de seizoenen, dan kook je met wat nu geoogst wordt van de lokale akkers. Dat zijn elk seizoen weer andere producten en daagt het jou uit om creatief te zijn in jouw menu van het seizoen.

Laat je inspireren door het verhaal van bio-kok Eric van Veluwen. Hij kiest al jaren bewust voor groenten uit het seizoen om zo de verbinding tussen bord en seizoen te herstellen. 

Jaarrond beschikbaar

Kies voor vriesvers

Sommige groenten en fruit wil je wel graag het hele jaar kunnen aanbieden aan jouw gasten. Neem de aardbeien voor de aardbeiensmoothie of de spinazie in jouw pasta-met-zalmschotel. Kies dan voor bio uit de diepvries. Zo kun je producten van Nederlandse bodem, zoals zacht fruit, sperziebonen, boerenkool en spinazie, het hele jaar door in jouw gerechten gebruiken.

Groente en fruit dat vers van het land komt, zit boordevol met voedingsstoffen. Groenten en fruit bestemd voor diepvries, wordt geoogst op de piek van hun rijpheid, wanneer ze de meeste voedingswaarden hebben.

Het assortiment biologische diepvriesgroenten en – fruit is niet alleen heel uitgebreid, maar biedt ook veel andere voordelen voor de professionele keuken. Benieuwd naar deze voordelen? Je leest ze hier.

Voorgesneden groenten

Kies voor gemak

Met ons assortiment voorgesneden groente, bespaar je niet alleen fors in snijtijd in jouw keuken, je beperkt ook nog eens jouw snijafval. 

BD&co is er voor jou als foodprofessional. Wij hebben ons assortiment echt afgestemd op professioneel gebruik in de duurzame keuken. Mocht je iets missen, laat het ons weten. Wij kijken naar de mogelijkheden.

Meer over het bio basisassortiment van BD&co lees je hier.  

Vragen over bio

Meer vragen over biologisch? Wij hebben alvast wat vragen voor je beantwoord.

‘Biologisch’ is de officiële term voor een manier om voedsel te produceren. Hiervoor zijn Europese regels opgesteld die door alle 27 EU-lidstaten zijn goedgekeurd. Deze regels garanderen dat de biologische sector zorg draagt voor milieu, klimaat, biodiversiteit, dieren en mensen. Alle biologische ondernemers in de EU moeten zich aan deze regels houden.

Biologische producten zijn te herkennen aan het ‘groene blaadje’ (dat trouwens ook in zwart of wit mag worden afgedrukt). Dit Europees biologisch keurmerk betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie. Én dat dit is gecontroleerd. Het woord biologisch – of bio, eko, eco of organic – mag alleen op voedingsmiddelen staan als het voldoet aan de EU-regels.

Bij de vraag of biologisch eten gezonder is, denken we al snel aan onze eigen gezondheid. Maar je kunt gezondheid ook breder bekijken. Ook de gezondheid van dieren, planten, de bodem en de omgeving tellen mee. Zo is biologisch gezond voor:

  • Biodieren hebben meer ruimte dan in de reguliere stallen en kunnen naar buiten. Daardoor hebben ze een hogere weerstand en minder stress.
  • Biologische telers telen elk jaar een andere gewas op hun grond. Daarmee voorkomen ze dat ziektes of plagen zich in de bodem opbouwen. Planten hebben hierdoor een gezonde basis om in te groeien.
  • De bodem. Bioboeren nemen allerlei maatregelen om de bodem gezond te houden. Want een vruchtbare bodem is voor biologische telers het allerbelangrijkste.
  • De omgeving en medewerkers. Biologische boeren maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Zo kunnen deze ook niet in de bodem en het drinkwater terechtkomen. En ook de medewerkers worden er niet aan blootgesteld.
  • Biologische producten hebben vaak meer voedingswaarde (zoals omega-3 vetzuren in melk), veel meer antioxidanten, en minder resten van chemische bestrijdingsmiddelen dan niet-biologische producten. Waarbij gezegd moet worden dat je persoonlijke gezondheid door veel zaken wordt beïnvloed, waaronder leefstijl, beweging, (erfelijke) ziektes, stress en voeding.

Biologische boeren gebruiken minder energie, en ze stoten minder broeikasgassen uit. Dat doen ze zo:

  • Een biologische boer gebruikt geen kunstmest. De productie van kunstmest kost veel energie.
  • Een deel van het biologische veevoer moet van het eigen land komen of uit de EU. Dit scheelt energie voor vervoer.
  • Biologische veehouders moeten genoeg grond beschikbaar hebben om hun mest op kwijt te kunnen. Ze hebben een beperking aan de hoeveelheid dieren per hectare en dus geen mestoverschot.
  • Bioboeren gebruiken technieken om CO2 op te slaan in de bodem.

bekijk ook

Overstappen op bio?

Meer weten over de overstap naar meer biologisch in jouw restaurant, cateringbedrijf of andere eetgelegenheid? Neem contact op met Nikki.