Voor een duurzame drankenkaart

Van melkkoffies tot alcoholvrije drankjes op het terras: jouw gasten waarderen de kwaliteit van biologische dranken op jouw drankenkaart.

Fruitsap en frisdrank

Puur fruit in jouw glas

Biologische fruitsappen en frisdranken worden gemaakt met biologisch fruit. Bio fruittelers gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het fruit krijgt de tijd om op smaak te komen in de warme zomerzon. Ook worden er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd aan de sapjes. Wat er wel inzit? Echte bessen, frambozen of aardbeien. En dat proef je in je glas!

 

Alcoholvrije drankjes

Dry summer

De trend die blijft: de vraag naar alcoholvrije of – arme drankjes. Liefhebbers van volwassen smaken kun je steeds beter uitgebreid bedienen met lekkere verfrissende doordrinkers. De pure smaken van bio producten maken deze drankjes extra aantrekkelijk en bieden kwaliteit waar jouw gast voor wil betalen. Denk aan alcoholvrij bier, bijzondere siropen van eigen bodem, iceteas zonder onnodige toevoegingen en de niet te missen trendsetter kombucha.
Ontdek hier nog meer trends.

Melkkoffie

Zorg voor de natuur

Natuurlijk kies je ook voor biologische zuivel in jouw melkkoffies. Biologische melkkoeien krijgen zo veel mogelijk ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Dat betekent: lekker naar buiten om te grazen in een kruidenrijke weide. En wist je dat in biologische melk van nature veel goeds zit. Onderzoek laat zien dat biologische melk gemiddeld 60% meer omega 3 en 38% meer CLA vetzuren bevat dan gewone melk. Benieuwd naar de opschuimkwaliteit van volle melk?

bekijk ook

Vragen over bio

Meer weten over biologisch? Wij hebben alvast wat vragen voor je beantwoord. 

‘Biologisch’ is de officiële term voor een manier om voedsel te produceren. Hiervoor zijn Europese regels opgesteld die door alle 27 EU-lidstaten zijn goedgekeurd. Deze regels garanderen dat de biologische sector zorg draagt voor milieu, klimaat, biodiversiteit, dieren en mensen. Alle biologische ondernemers in de EU moeten zich aan deze regels houden.

Biologische producten zijn te herkennen aan het ‘groene blaadje’ (dat trouwens ook in zwart of wit mag worden afgedrukt). Dit Europees biologisch keurmerk betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie. Én dat dit is gecontroleerd. Het woord biologisch – of bio, eko, eco of organic – mag alleen op voedingsmiddelen staan als het voldoet aan de EU-regels.

Bij de vraag of biologisch eten gezonder is, denken we al snel aan onze eigen gezondheid. Maar je kunt gezondheid ook breder bekijken. Ook de gezondheid van dieren, planten, de bodem en de omgeving tellen mee. Zo is biologisch gezond voor:

  • Biodieren hebben meer ruimte dan in de reguliere stallen en kunnen naar buiten. Daardoor hebben ze een hogere weerstand en minder stress.
  • Biologische telers telen elk jaar een andere gewas op hun grond. Daarmee voorkomen ze dat ziektes of plagen zich in de bodem opbouwen. Planten hebben hierdoor een gezonde basis om in te groeien.
  • De bodem. Bioboeren nemen allerlei maatregelen om de bodem gezond te houden. Want een vruchtbare bodem is voor biologische telers het allerbelangrijkste.
  • De omgeving en medewerkers. Biologische boeren maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Zo kunnen deze ook niet in de bodem en het drinkwater terechtkomen. En ook de medewerkers worden er niet aan blootgesteld.
  • Biologische producten hebben vaak meer voedingswaarde (zoals omega-3 vetzuren in melk), veel meer antioxidanten, en minder resten van chemische bestrijdingsmiddelen dan niet-biologische producten. Waarbij gezegd moet worden dat je persoonlijke gezondheid door veel zaken wordt beïnvloed, waaronder leefstijl, beweging, (erfelijke) ziektes, stress en voeding.

Veel van wat je eet is verwerkt: kaas, brood, pizza, hamburger en koekjes, de lijst is eindeloos. Ook voor de verwerking van biologische producten zijn er regels. Het uitgangspunt is, net als in de landbouw: de verwerking gaat zo natuurlijk mogelijk.

Een paar voorbeelden:

  • Er mogen geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd.
  • Biologische producten zijn niet genetisch gemodificeerd.
Overstappen op bio?

Meer weten over de overstap naar meer biologisch in jouw restaurant, cateringbedrijf of andere eetgelegenheid? Neem contact op met Nikki.