Ga voor impact op jouw menukaart

Onderzoek laat zien dat de meeste consumenten uiteten gaan vooral zien als beleving en niet over het maken van duurzame keuzes. Toch vindt hij het wel belangrijk dat een restaurant duurzame keuzes maakt. Hij wil vooral weten dat het ‘in orde’ is.

Een menukaart met voldoende vegetarische of veganistische gerechten en/of bewuste vleeskeuzes laat zien dat jij als horecaondernemer keuzes durft te maken die impact hebben op een duurzame aarde.

Bewuste vleeskeuze

Kies voor minder maar voor beter

In de biologische dierhouderij kunnen dieren zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag vertonen. Koeien kunnen grazen, varkens kunnen wroeten en kippen kunnen scharrelen en op stok gaan.

Biologische dieren krijgen voer geteeld zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Dat is goed voor alle dieren: koeien, varkens, kippen én insecten. Meer ruimte, beweging, frisse lucht en biologisch voer, zorgen voor gezonde dieren en smaakvol vlees. Kies daarom voor minder maar beter vlees. Maak van vlees de smaakmaker in gerechten in plaats van het hoofdingredient op het bord.

Deel jouw bewuste vleeskeuzes met jouw gasten: zij zullen het goede verhaal achter het vlees waarderen!

Kies voor peulvruchten

Verrukkelijk vega

Met jouw vegetarische menukaart of vegetarische gerechten maak jij impact op een duurzamere wereld. Immers, de veehouderij is een van de grootste uitstoters van broeikasgassen en heeft daarmee een enorme impact op klimaatverandering. Dit maakt minder of geen vlees eten een effectieve stap om klimaatverandering tegen te gaan.

Peulvruchten zijn de basis voor veel vleesvervangers, zoals vegetarische burgers, tofu en tempeh. In biologische varianten zijn alle ingrediënten, van de bonen tot de kruiden, biologisch. Daarnaast mogen in biologische verwerkte producten alleen natuurlijke of natuur identieke hulpstoffen worden gebruikt. Dus: geen kunstmatige kleurstoffen, smaakversterkers, stabilisatoren of bindmiddelen.

bekijk ook

Vragen over bio

Meer weten over biologisch? Wij hebben alvast wat vragen voor je beantwoord. 

‘Biologisch’ is de officiële term voor een manier om voedsel te produceren. Hiervoor zijn Europese regels opgesteld die door alle 27 EU-lidstaten zijn goedgekeurd. Deze regels garanderen dat de biologische sector zorg draagt voor milieu, klimaat, biodiversiteit, dieren en mensen. Alle biologische ondernemers in de EU moeten zich aan deze regels houden.

Biologische producten zijn te herkennen aan het ‘groene blaadje’ (dat trouwens ook in zwart of wit mag worden afgedrukt). Dit Europees biologisch keurmerk betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie. Én dat dit is gecontroleerd. Het woord biologisch – of bio, eko, eco of organic – mag alleen op voedingsmiddelen staan als het voldoet aan de EU-regels.

Bij de vraag of biologisch eten gezonder is, denken we al snel aan onze eigen gezondheid. Maar je kunt gezondheid ook breder bekijken. Ook de gezondheid van dieren, planten, de bodem en de omgeving tellen mee. Zo is biologisch gezond voor:

  • Biodieren hebben meer ruimte dan in de reguliere stallen en kunnen naar buiten. Daardoor hebben ze een hogere weerstand en minder stress.
  • Biologische telers telen elk jaar een andere gewas op hun grond. Daarmee voorkomen ze dat ziektes of plagen zich in de bodem opbouwen. Planten hebben hierdoor een gezonde basis om in te groeien.
  • De bodem. Bioboeren nemen allerlei maatregelen om de bodem gezond te houden. Want een vruchtbare bodem is voor biologische telers het allerbelangrijkste.
  • De omgeving en medewerkers. Biologische boeren maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Zo kunnen deze ook niet in de bodem en het drinkwater terechtkomen. En ook de medewerkers worden er niet aan blootgesteld.
  • Biologische producten hebben vaak meer voedingswaarde (zoals omega-3 vetzuren in melk), veel meer antioxidanten, en minder resten van chemische bestrijdingsmiddelen dan niet-biologische producten. Waarbij gezegd moet worden dat je persoonlijke gezondheid door veel zaken wordt beïnvloed, waaronder leefstijl, beweging, (erfelijke) ziektes, stress en voeding.

Veel van wat je eet is verwerkt: kaas, brood, pizza, hamburger en koekjes, de lijst is eindeloos. Ook voor de verwerking van biologische producten zijn er regels. Het uitgangspunt is, net als in de landbouw: de verwerking gaat zo natuurlijk mogelijk.

Een paar voorbeelden:

  • Er mogen geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd.
  • Biologische producten zijn niet genetisch gemodificeerd.

Biologische boeren gebruiken minder energie, en ze stoten minder broeikasgassen uit. Dat doen ze zo:

  • Een biologische boer gebruikt geen kunstmest. De productie van kunstmest kost veel energie.
  • Een deel van het biologische veevoer moet van het eigen land komen of uit de EU. Dit scheelt energie voor vervoer.
  • Biologische veehouders moeten genoeg grond beschikbaar hebben om hun mest op kwijt te kunnen. Ze hebben een beperking aan de hoeveelheid dieren per hectare en dus geen mestoverschot.
  • Bioboeren gebruiken technieken om CO2 op te slaan in de bodem.

 

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om een eigenschap te verbeteren. Deze E-nummers zijn getest op veiligheid door de European Food Safety Authority. Ze mogen worden gebruikt in de Europese Unie. Sommige E-nummers zijn heel gewone stoffen. Bijvoorbeeld kurkuma (E100). Dat wordt gebruikt als natuurlijk kleurstof.

In het algemeen bevatten sterker bewerkte producten meer E-nummers. Die zijn dan bedoeld om de houdbaarheid te vergroten en smaak, knapperigheid of romigheid te maken, die de gebruikte ingrediënten van zichzelf niet hebben.

Van de ruim 350 E-nummers, mogen er slechts zo’n vijftig worden gebruikt in de biologische voedselproductie. Het mag alleen als het E-nummer een natuurlijke oorsprong heeft én als het essentieel is voor het maken van een product.

Overstappen op bio?

Meer weten over de overstap naar meer biologisch in jouw restaurant, cateringbedrijf of andere eetgelegenheid? Neem contact op met Nikki.