Wijn met karakter, en een goed geweten

Een glas biologische wijn begint bij druiven die groeien zonder chemische bestrijdingsmiddelen, maar mét bloemen, bijen en een rijk bodemleven. Goed voor de natuur, goed voor de boer en voor jouw wijnkeuze.

Biologisch gecertificeerde wijn

een margebrenger in jouw zaak

Duurzaamheid is ook bij wijn een niet weg te denken thema. Aandacht voor een gezonde bodem in de strijd tegen de effecten van klimaatverandering, het gebruik van pesticiden in de druiventeelt en gezondheidsrisico’s bij wijnboeren. Biologische wijnen scoren goed op deze onderwerpen. En niet alleen in duurzaamheid, maar zeker ook op uitstekende smaak. Onderzoek laat zien dat gasten bereid zijn meer te betalen voor goede smaak in combinatie met het goede verhaal. Dit maakt biologische wijn echt een margebrenger in jouw zaak.

Goede wijn begint bij een gezonde bodem
In een biologische wijngaard is ruimte voor meer dan alleen druiven. Tussen de rijen groeien bloemen en kruiden, die nuttige insecten aantrekken zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Die helpen mee om schadelijke beestjes te bestrijden. Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet toegestaan. Omdat vocht en warmte snel schimmels kunnen veroorzaken, draait alles om preventie. Biologische telers kiezen rassen die van nature sterker zijn, zorgen voor een gezonde bodem én houden hun wijnstokken goed geventileerd. En ook bij de productie van biologische wijn gelden strenge eisen: alleen noodzakelijke hulpstoffen zijn toegestaan, technieken mogen niet misleiden. Het maximale gehalte aan toegevoegde sulfiet is bij biologische wijn wettelijk lager dan bij gangbare wijn; bij droge wijnen scheelt het minimaal 50 mg per liter. Lees ook ons artikel over hoe biologische wijn scoort in het onderzoek naar Pfas-residuen in wijn.

uniek event voor chefs, inkopers en horecaondernemer

Bezoek een bio wijnteler

Meer weten over de teelt van biologische wijn? Op maandag 15 september organiseert BD-Totaal een uniek event voor chefs, inkopers en ondernemers die met hun menukaart (nog) meer impact willen maken.

Op wijnhoeve Colognes in Groesbeek geeft bio wijnmaker Adam Dijkstra een unieke rondleiding in zijn biologische wijngaard die op dat moment bomvol druiven hangt die bijna gereed zijn voor de pluk: een unieke beleving!

En ook bio-kok Eric van Veluwen zal een unieke kookdemonstratie geven met verschillende toepassingen van bijzondere seizoensproducten.

Kortom; een middag die je als chef, inkoper of ondernemer in de horeca zeker niet mag missen. Meer informatie en aanmelding vind je hier. 

Vragen over bio

Meer weten over biologisch? Wij hebben alvast wat vragen voor je beantwoord. 

‘Biologisch’ is de officiële term voor een manier om voedsel te produceren. Hiervoor zijn Europese regels opgesteld die door alle 27 EU-lidstaten zijn goedgekeurd. Deze regels garanderen dat de biologische sector zorg draagt voor milieu, klimaat, biodiversiteit, dieren en mensen. Alle biologische ondernemers in de EU moeten zich aan deze regels houden.

Biologische producten zijn te herkennen aan het ‘groene blaadje’ (dat trouwens ook in zwart of wit mag worden afgedrukt). Dit Europees biologisch keurmerk betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie. Én dat dit is gecontroleerd. Het woord biologisch – of bio, eko, eco of organic – mag alleen op voedingsmiddelen staan als het voldoet aan de EU-regels.

Bij de vraag of biologisch eten gezonder is, denken we al snel aan onze eigen gezondheid. Maar je kunt gezondheid ook breder bekijken. Ook de gezondheid van dieren, planten, de bodem en de omgeving tellen mee. Zo is biologisch gezond voor:

  • Biodieren hebben meer ruimte dan in de reguliere stallen en kunnen naar buiten. Daardoor hebben ze een hogere weerstand en minder stress.
  • Biologische telers telen elk jaar een andere gewas op hun grond. Daarmee voorkomen ze dat ziektes of plagen zich in de bodem opbouwen. Planten hebben hierdoor een gezonde basis om in te groeien.
  • De bodem. Bioboeren nemen allerlei maatregelen om de bodem gezond te houden. Want een vruchtbare bodem is voor biologische telers het allerbelangrijkste.
  • De omgeving en medewerkers. Biologische boeren maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Zo kunnen deze ook niet in de bodem en het drinkwater terechtkomen. En ook de medewerkers worden er niet aan blootgesteld.
  • Biologische producten hebben vaak meer voedingswaarde (zoals omega-3 vetzuren in melk), veel meer antioxidanten, en minder resten van chemische bestrijdingsmiddelen dan niet-biologische producten. Waarbij gezegd moet worden dat je persoonlijke gezondheid door veel zaken wordt beïnvloed, waaronder leefstijl, beweging, (erfelijke) ziektes, stress en voeding.

Veel van wat je eet is verwerkt: kaas, brood, pizza, hamburger en koekjes, de lijst is eindeloos. Ook voor de verwerking van biologische producten zijn er regels. Het uitgangspunt is, net als in de landbouw: de verwerking gaat zo natuurlijk mogelijk.

Een paar voorbeelden:

  • Er mogen geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd.
  • Biologische producten zijn niet genetisch gemodificeerd.

Biologische boeren gebruiken minder energie, en ze stoten minder broeikasgassen uit. Dat doen ze zo:

  • Een biologische boer gebruikt geen kunstmest. De productie van kunstmest kost veel energie.
  • Een deel van het biologische veevoer moet van het eigen land komen of uit de EU. Dit scheelt energie voor vervoer.
  • Biologische veehouders moeten genoeg grond beschikbaar hebben om hun mest op kwijt te kunnen. Ze hebben een beperking aan de hoeveelheid dieren per hectare en dus geen mestoverschot.
  • Bioboeren gebruiken technieken om CO2 op te slaan in de bodem.

 

Onlangs publiceerde PAN (Pesticide Action Network) Europe een alarmerend rapport over het gehalte TFA (de kleinste PFAS-verbinding) in Europese wijnen. Hierbij kwam duidelijk naar voren dat in alle onderzochte wijnen, geproduceerd na 2010, hoge concentraties van deze stof zijn gevonden. 
 
Opvallend is dat de laagste niveaus TFA werden aangetroffen in biologisch geproduceerde wijnen, afkomstig van druiven die geteeld zijn op land dat al jaren vrij is van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dit wijst erop dat chemische bestrijdingsmiddelen ook PFAS bevatten en daarmee een bijdrage leveren aan de hoge TFA-concentratie in wijnen. Biologische druiventelers gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, waardoor het gehalte TFA in biologische wijn lager is dan in niet-biologische wijnen
 
Biologische druiventelers kiezen onder andere voor rassen die van nature sterker zijn, zorgen voor een gezonde bodem, houden hun wijnstokken goed geventileerd. Ook trekt de biologische teler zoveel mogelijk nuttige insecten als roofmijten, lieveheersbeestjes en sluipwespen aan, waardoor schadelijke insecten minder kans hebben. 

bekijk ook

Overstappen op bio?

Meer weten over de overstap naar meer biologisch in jouw restaurant, cateringbedrijf of andere eetgelegenheid? Neem contact op met Nikki.