Zorg voor de natuur
Achter biologische zuivel zit een verhaal van koeien die de wei in mogen, kruidenrijk gras eten en alle ruimte krijgen. Van melk voor in de koffie tot kwark voor het ontbijtbuffet, van kaasplank tot romig boerenijs; je proeft de zorg voor de natuur! Dat serveert met een goed gevoel aan jouw gasten.
En ook biologische plantaardige zuivel biedt je ruime keuze. Voor in jouw lattes op het terras of om mee te koken. En of het nou sojamelk, havermelk of amandelmelk: je weet zeker dat er geen kunstmatige kleur-, geur- of smaakstoffen aan worden toegevoegd. Puur smaak: dat is wat je krijgt!
Goede voeding, rechtstreeks uit de natuur
Een wei vol kruiden
Biologische zuivel komt van biologisch gehouden koeien die zoveel mogelijk ruimte krijgen om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Dat betekent: lekker naar buiten om te grazen in een kruidenrijke weide. En ook in de stal heeft de biologische koe voldoende ruimte, een comfortabele ligplek met stro en altijd voldoende daglicht. Licht, lucht en ruimte dragen bij aan het natuurlijke immuunsysteem van koeien. En dit zorgt ervoor dat in biologische melk van nature veel goeds zit. Onderzoek laat zien dat biologische melk gemiddeld 60% meer omega 3 en 38% meer CLA vetzuren bevat dan gewone melk.
Zonder kunstmatige toevoegingen
Kies voor Plantbased dairy
En wil je geen dierlijke zuivel op jouw menukaart? Er is ook een bijzonder ruim assortiment biologische plantaardige zuivel verkrijgbaar. En of je nou kiest voor biologische havermelk, sojamelk of amandelmelk: je weet zeker dat er geen kunstmatige toevoegingen in zitten. Neem bijvoorbeeld de kwaliteitshavermelk van Oatly of Minor Figures. Perfecte kwaliteit voor perfecte lattes.
Kies ook voor plantaardige zuivel om mee te koken. Wat te denken van de uitgebreide range van Provamel.
Zet een goed verhaal op tafel
Zet eens een goed verhaal op de (dessert)tafel met een bijzondere kaasplank met een selectie van biologische kwaliteitskazen. In de webshop vind je de prachtigste kazen uit Frankrijk, Zwitserland, Italië of van eigen Nederlandse bodem. Natuurlijk ook heerlijk door een salade. Gemaakt van koemelk, maar ook heerlijke geitenkazen of kazen van schapenmelk. En ook voor deze dieren geldt dat ze zijn gehouden volgens dezelfde strenge regels voor dierenwelzijn. Om het biologisch keurmerk te mogen voeren, moeten alle biologisch bedrijven in de EU zich houden aan dezelfde regels.
Wat is biologisch?
‘Biologisch’ is de officiële term voor een manier om voedsel te produceren. Hiervoor zijn Europese regels opgesteld die door alle 27 EU-lidstaten zijn goedgekeurd. Deze regels garanderen dat de biologische sector zorg draagt voor milieu, klimaat, biodiversiteit, dieren en mensen. Alle biologische ondernemers in de EU moeten zich aan deze regels houden.
Hoe herken je biologische producten?
Biologische producten zijn te herkennen aan het ‘groene blaadje’ (dat trouwens ook in zwart of wit mag worden afgedrukt). Dit Europees biologisch keurmerk betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie. Én dat dit is gecontroleerd. Het woord biologisch – of bio, eko, eco of organic – mag alleen op voedingsmiddelen staan als het voldoet aan de EU-regels.
Is biologisch eten gezonder?
Bij de vraag of biologisch eten gezonder is, denken we al snel aan onze eigen gezondheid. Maar je kunt gezondheid ook breder bekijken. Ook de gezondheid van dieren, planten, de bodem en de omgeving tellen mee. Zo is biologisch gezond voor:
- Biodieren hebben meer ruimte dan in de reguliere stallen en kunnen naar buiten. Daardoor hebben ze een hogere weerstand en minder stress.
- Biologische telers telen elk jaar een andere gewas op hun grond. Daarmee voorkomen ze dat ziektes of plagen zich in de bodem opbouwen. Planten hebben hierdoor een gezonde basis om in te groeien.
- De bodem. Bioboeren nemen allerlei maatregelen om de bodem gezond te houden. Want een vruchtbare bodem is voor biologische telers het allerbelangrijkste.
- De omgeving en medewerkers. Biologische boeren maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Zo kunnen deze ook niet in de bodem en het drinkwater terechtkomen. En ook de medewerkers worden er niet aan blootgesteld.
- Biologische producten hebben vaak meer voedingswaarde (zoals omega-3 vetzuren in melk), veel meer antioxidanten, en minder resten van chemische bestrijdingsmiddelen dan niet-biologische producten. Waarbij gezegd moet worden dat je persoonlijke gezondheid door veel zaken wordt beïnvloed, waaronder leefstijl, beweging, (erfelijke) ziektes, stress en voeding.
Zitten er E-nummers in biologische producten?
E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om een eigenschap te verbeteren. Deze E-nummers zijn getest op veiligheid door de European Food Safety Authority. Ze mogen worden gebruikt in de Europese Unie. Sommige E-nummers zijn heel gewone stoffen. Bijvoorbeeld kurkuma (E100). Dat wordt gebruikt als natuurlijk kleurstof.
In het algemeen bevatten sterker bewerkte producten meer E-nummers. Die zijn dan bedoeld om de houdbaarheid te vergroten en smaak, knapperigheid of romigheid te maken, die de gebruikte ingrediënten van zichzelf niet hebben.
Van de ruim 350 E-nummers, mogen er slechts zo’n vijftig worden gebruikt in de biologische voedselproductie. Het mag alleen als het E-nummer een natuurlijke oorsprong heeft én als het essentieel is voor het maken van een product.
Is biologisch beter voor het klimaat?
Biologische boeren gebruiken minder energie, en ze stoten minder broeikasgassen uit. Dat doen ze zo:
- Een biologische boer gebruikt geen kunstmest. De productie van kunstmest kost veel energie.
- Een deel van het biologische veevoer moet van het eigen land komen of uit de EU. Dit scheelt energie voor vervoer.
- Biologische veehouders moeten genoeg grond beschikbaar hebben om hun mest op kwijt te kunnen. Ze hebben een beperking aan de hoeveelheid dieren per hectare en dus geen mestoverschot.
- Bioboeren gebruiken technieken om CO2 op te slaan in de bodem.
Wordt er ook antibiotica gebruikt in de biologische dierhouderij?
Licht, lucht, voldoende ruimte en goed voer versterken het natuurlijke immuunsysteem van biologisch gehouden dieren. Wordt een dier toch ziek? Antibiotica mag alleen als andere natuurlijke middelen zoals kruiden en mineralen niet helpen of de dierenarts bepaalt dat het nodig is. Voor antibiotica-gebruikt gelden strenge voorwaarden, die vast zijn gelegd in EU-biologische wetgeving . Voorop staat dat onnodig lijden wordt voorkomen.
bekijk ook
- Vlees, vis & vega
- Dranken
- Groente & Fruit
- Bio basis

Overstappen op bio?
Meer weten over de overstap naar meer biologisch in jouw restaurant, cateringbedrijf of andere eetgelegenheid? Neem contact op met Nikki.