Biologisch = goed voor de biodiversiteit

‘Biodiversiteit’ staat voor de verscheidenheid aan dier- en plantsoorten en de samenhang daartussen. Biodiversiteit vormt de basis voor ons bestaan. Insecten bestuiven landbouwgewassen, natuurlijke vijanden van plaagdieren en ziektes zorgen dat er genoeg voedsel groeit, bodemleven zorgt ervoor dat gewassen kunnen groeien en zeeorganismen halen broeikasgassen uit de lucht.

Helaas gaat het niet goed met de biodiversiteit en is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Zo is in Nederland naar schatting nog maar 15% over van de oorspronkelijke biodiversiteit. De intensivering en schaalvergroting van de landbouw en daarmee de toename van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en het overvloedig gebruik van meststoffen, is hier een belangrijke oorzaak van.

Binnen de biologische landbouw is het gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen verboden. Ook mag er geen kunstmest worden gebruikt in de biologische landbouw. Een biologische boer heeft daarom diversiteit nodig voor een weerbaar landbouwsysteem. Hiermee voorkomen en bestrijden ze ziektes en plagen, zodat ze geen bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken.

De impact van bio op de biodiversiteit

Onderzoek laat zien dat biologische landbouw daadwerkelijk een van de oplossingen is voor een verbetering van de biodiversiteit. Wij hebben wat opvallende resultaten* op een rijtje gezet:

  • Biologische boerderijen hebben over het algemeen meer diversiteit in flora en fauna.
  • Biologische landbouw bevordert de soortenrijkdom over het algemeen met 30%.
  • De aantallen per soort op biologische bedrijven ligt gemiddeld 50% hoger.
  • Op biologische bedrijven komen gemiddeld 78% meer regenwormen voor.
  • Zowel op het veld als in akkerranden komen gemiddeld 20 tot 95% meer soorten wilde planten voor.

*Bron: Greenpaper Biologisch & Biodiversiteit, Bionext

Met meer biologisch op jouw menukaart, maak je dus wel degelijk impact op de verbetering van de biodiversiteit. Kies vandaag nog voor meer bio!

Niet voor niets dat biologische producten hoog scoren in biodiversiteitsvriendelijkheid in het horecaprogramma ‘Biodiversiteit op je bord’ van Dutch Cuisine. Ben jij een horecaondernemer of cateraar en wil je je graag aansluiten bij dit initiatief? Neem dan een kijkje op www.biodiversiteitopjebord.nl.

Deel dit bericht

Verhalen & co