Biohacks: slimme keuzes voor meer bio in jouw restaurant

Als chef, inkoper of ondernemer in de foodservice weet je: de keuzes die jij maakt, hebben impact. Door te kiezen voor biologisch draag je bij aan een duurzamere wereld en bied je jouw gasten pure, eerlijke ingrediënten. Wij hebben een aantal slimme #biohacks voor jou om de overstap naar meer biologisch in jouw professionele keuken (nog) makkelijker en betaalbaarder te maken. 

Biohack #1 Ga voor groot

Ook in biologische kwaliteit is er een ruim assortiment grootverpakkingen verkrijgbaar. Onder het merk BD&co vind je de dagelijkse bio basis voor de professionele keuken. Van tarwebloem tot boekweit, van gesneden groente tot blokken kaas. Door groot te verpakken weten we de prijs scherp te houden. Bijkomende voordelen: grootverpakkingen zijn efficiënt in opslag en het bespaart flink in verpakkingsafval. Door dagelijkse prijsvergelijkingen zorgen wij ervoor dat onze prijzen altijd marktconform zijn en dat jij als ondernemer nooit teveel betaalt voor jouw biologische producten.

Biohack #2 Doe de Bio-swap

Met een ruim assortiment in biologisch, is er altijd wel een scherper geprijsd alternatief voor jou. Wat te denken van groente en fruit in verwerkingskwaliteit, zoals de pompoenen en sinaasappels? Vaak veel scherper geprijsd dan z’n mooie broertjes, maar prima geschikt voor jouw soepen of versgeperste sappen. Of kies bijvoorbeeld voor de aantrekkelijk geprijsde groothandelsverpakkingen van het huismerk BD&co. Kwestie van slimme keuzes maken!

Biohack #3 Slim besparen

Let ook eens op de mogelijkheden om arbeidskosten en (snij)afvalkosten te besparen. Ook biologisch is er een ruim assortiment handige producten verkrijgbaar dat veel werk uit handen neemt in jouw professionele keuken. Wat te denken van producten als panklaar geschilde aardappels, plakken voorgesneden kaas, voorgesneden groente, gewassen slasoorten en geportioneerd vlees. Omdat de voorbewerking al is gedaan, bespaart het jou flink veel tijd. Tijd die je nu mooi aan jouw gasten of bezoekers kunt besteden.

Biohack #4 Promo voor promo

Deze hack is een klein beetje een open deur, maar wel één die je veel voordeel kan opleveren: check de acties en aanbiedingen. Zijn er biologische producten in de aanbieding die lang houdbaar zijn of prima in te vriezen? Koop dan extra in voor meer voordeel. In de nieuwsbrief en in onze webshop vind je regelmatig scherpe aanbiedingen. Ons huismerk BD&co geeft je iedere dag de Beste Deal!

Biohack #5 Seizoensswitch

Kiezen voor lokale en biologische seizoensgebonden groenten en fruit, levert een flinke besparing op in jouw inkoopkosten. Omdat groenten en fruit uit het seizoen in grote hoeveelheden worden aangeboden en niet extra verwarmd hoeven te worden in kassen, kan de prijs scherp blijven. Bovendien hebben groenten en fruit uit het seizoen de tijd gekregen om rustig te groeien en op smaak te komen, zonder gebruik van kunstmest.

Biohack #6: Kies vriesvers

Verse groenten en fruit komen van het land in het seizoen en kunnen massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dat wat niet direct vers verkocht wordt, wordt ingevroren. Omdat diepvriesgroenten en -fruit op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden, ligt de prijs gedurende het hele jaar een stuk lager dan van de verse variant. Lees meer over de voordelen van bio vriesvers.

Biohack #7 Plantbased als held

Door de manier van dieren houden (meer ruimte en biologisch voer), is biologisch vlees niet alleen hoog in kwaliteit, maar vanzelfsprekend ook wat hoger in prijs. Ons advies: maak van groenten en peulvruchten de held van het bord. Vlees is nog wel onderdeel van gerechten, maar meer als smaakmaker in plaats van het hoofdingrediënt op het bord. Zo kun jij als kok wel kiezen voor biologisch kwaliteitsvlees en blijft de prijs van de gerechten aantrekkelijk. Zeker wanneer je kiest voor seizoensproducten.

Biohack #8 Stap voor stap

Voeg stap voor stap meer biologisch toe aan jouw keuken in plaats van al jouw ingrediënten in een keer om te schakelen. Kies voor de producten waarvan jij de meerwaarde ook direct kunt vertalen naar jouw gasten. Dat kan zitten in het hogere dierenwelzijn bij dierlijke producten, de pure smaken van onbespoten groente, de topkwaliteit van wijnen of de impact op het water bij duurzame schoonmaakmiddelen. Lees bijvoorbeeld hoe Else van petit-restaurant Rabarber in Utrecht stap voor stap naar meer bio ging.

Geïnspireerd geraakt? Onze verkoopafdeling denkt graag met je mee in slimme keuzes voor jouw menukaart. 

En heb jij ook een goede #biohack die nog niet op onze lijst staat: deel ‘em met ons! 

Deel dit bericht

Verhalen & co