Eric van Veluwen: ‘We moeten de echte prijs betalen voor voedsel.’

Eric van Veluwen is directeur van cultuur- en congrescentrum Antropia in Driebergen. Antropia voert een volledig biologische kaart. Eric is ambassadeur voor biologisch eten. Goed eten heeft volgens Eric geen kunstgrepen nodig. Niet alleen omdat de smaak de pan uit vliegt, maar ook uit principe. Eric heeft gekookt bij een aantal Belgische en Nederlandse restaurants met Michelinster.

Eric: ‘Mijn liefde voor biologisch en biodynamische voeding kwam in 1997. Ik werkte op dat moment in een restaurant waar een boer uit de buurt een overschot aan groentes bij ons op de stoep dropte. De smaak was zo puur, dat ik besloot bij deze boer op bezoek te gaan. Het bleek een biodynamische tuinderij. Sinds die eerste kennismaking is het mijn missie op biologisch(-dynamische) voeding op de kaart te zetten.’

Ik zie het als mijn taak de verbinding tussen bord en seizoen te herstellen.

Als eerste bio-chef kok van Nederland is Eric al jaren bezig met het verduurzamen van het voedselsysteem. ‘Ga als chef altijd op zoek naar echte producten en ken je bron. Ik spreek mijn lokale leveranciers regelmatig, omdat ik wil koken met wat er is. Als de tuinders van Kraaybeekerhof veel sla en kiemgroenten oogsten, dan maken we daar mooie gerechten mee. Zijn de kippen in de rui en leggen ze even geen eieren? Dan maken wij gewoon geen eiersalade. Die beperking zie ik als een verrijking. Ik zie het als mijn taak als kok om de verbinding tussen bord en seizoen weer te herstellen. De natuur zit zo mooi in elkaar. Lentegroentes zoals asperges, zuring en rabarber, hebben een ontgiftende functie. Na de winterperiode is dat precies wat ons lichaam nodig heeft. Door mee te gaan in de cadans van de natuur, kunnen wij als mens groeien.

De manier van telen en produceren, maakt dat biologische producten altijd wat duurder zijn. Maar door te werken met producten uit het seizoen en te kiezen voor grootverpakkingen, is biologisch helemaal niet veel duurder. En met veel producten is er eigenlijk helemaal geen verschil in prijs. Maar voedsel moet bovenal eerlijk zijn en daar moet een echte prijs voor betaald worden. De levenskracht in de producten waar wij mee werken, die proef je direct terug op het bord. Bovendien doen verse en vitale producten iets met je mindset: je wordt er blij van! Daar is niks geheimzinnigs aan, dat proef je gewoon.

Voedsel moet bovenal eerlijk zijn en daar met een echte prijs voor betaald worden.

Voor alle restaurants en landgoedkeuken waar ik verantwoordelijk ben geweest, heb ik uitsluitend met biologisch (-dynamische) producten gewerkt. Ik ben ook altijd op zoek naar manieren om het duurzame verhaal aan onze gasten te vertellen. Zo heb ik placemats ontwikkeld met een plattegrond. In een oogopslag kunnen gasten zien dat onze groentes op steenworp afstand zijn geteeld. Ook maak ik duidelijk welke CO2 uitstoot wij besparen met onze lokale producten uit het seizoen. Ik wil gasten duidelijk maken dat je direct bijdraagt aan een betere wereld door bij ons te eten.’

Eric van Veluwen live ontmoeten? Meld je nu aan voor een uniek event op wijnhoeve Colognes in Groesbeek. Met een inspirerende kookdemonstratie van Eric. 

Lees ook het verhaal van Else Nugteren van Rabarber uit Utrecht hoe zij stap voor stap naar meer bio ging. 

Of lees het verhaal van Ronald Groote van bedrijfscateraar Restour over hoe zij naar 40% biologisch aandeel gingen. 

Deel dit bericht

Verhalen & co