Vragen over bio
Op deze pagina vind je heldere antwoorden op de meestgestelde vragen over biologisch in de horeca van keurmerken en leveranciers tot smaakvoordelen en impact.
Wat is biologisch?
‘Biologisch’ is de officiële term voor een manier om voedsel te produceren. Hiervoor zijn Europese regels opgesteld die door alle 27 EU-lidstaten zijn goedgekeurd. Deze regels garanderen dat de biologische sector zorg draagt voor milieu, klimaat, biodiversiteit, dieren en mensen. Alle biologische ondernemers in de EU moeten zich aan deze regels houden.
Hoe herken je biologische producten?
Biologische producten zijn te herkennen aan het ‘groene blaadje’ (dat trouwens ook in zwart of wit mag worden afgedrukt). Dit Europees biologisch keurmerk betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie. Én dat dit is gecontroleerd. Het woord biologisch – of bio, eko, eco of organic – mag alleen op voedingsmiddelen staan als het voldoet aan de EU-regels.
Is biologisch eten gezonder?
Bij de vraag of biologisch eten gezonder is, denken we al snel aan onze eigen gezondheid. Maar je kunt gezondheid ook breder bekijken. Ook de gezondheid van dieren, planten, de bodem en de omgeving tellen mee. Zo is biologisch gezond voor:
- Biodieren hebben meer ruimte dan in de reguliere stallen en kunnen naar buiten. Daardoor hebben ze een hogere weerstand en minder stress.
- Biologische telers telen elk jaar een andere gewas op hun grond. Daarmee voorkomen ze dat ziektes of plagen zich in de bodem opbouwen. Planten hebben hierdoor een gezonde basis om in te groeien.
- De bodem. Bioboeren nemen allerlei maatregelen om de bodem gezond te houden. Want een vruchtbare bodem is voor biologische telers het allerbelangrijkste.
- De omgeving en medewerkers. Biologische boeren maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Zo kunnen deze ook niet in de bodem en het drinkwater terechtkomen. En ook de medewerkers worden er niet aan blootgesteld.
- Biologische producten hebben vaak meer voedingswaarde (zoals omega-3 vetzuren in melk), veel meer antioxidanten, en minder resten van chemische bestrijdingsmiddelen dan niet-biologische producten. Waarbij gezegd moet worden dat je persoonlijke gezondheid door veel zaken wordt beïnvloed, waaronder leefstijl, beweging, (erfelijke) ziektes, stress en voeding.
Zitten er E-nummers in biologische producten?
E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om een eigenschap te verbeteren. Deze E-nummers zijn getest op veiligheid door de European Food Safety Authority. Ze mogen worden gebruikt in de Europese Unie. Sommige E-nummers zijn heel gewone stoffen. Bijvoorbeeld kurkuma (E100). Dat wordt gebruikt als natuurlijk kleurstof.
In het algemeen bevatten sterker bewerkte producten meer E-nummers. Die zijn dan bedoeld om de houdbaarheid te vergroten en smaak, knapperigheid of romigheid te maken, die de gebruikte ingrediënten van zichzelf niet hebben.
Van de ruim 350 E-nummers, mogen er slechts zo’n vijftig worden gebruikt in de biologische voedselproductie. Het mag alleen als het E-nummer een natuurlijke oorsprong heeft én als het essentieel is voor het maken van een product.
Is biologisch beter voor het klimaat?
Biologische boeren gebruiken minder energie, en ze stoten minder broeikasgassen uit. Dat doen ze zo:
- Een biologische boer gebruikt geen kunstmest. De productie van kunstmest kost veel energie.
- Een deel van het biologische veevoer moet van het eigen land komen of uit de EU. Dit scheelt energie voor vervoer.
- Biologische veehouders moeten genoeg grond beschikbaar hebben om hun mest op kwijt te kunnen. Ze hebben een beperking aan de hoeveelheid dieren per hectare en dus geen mestoverschot.
- Bioboeren gebruiken technieken om CO2 op te slaan in de bodem.
Zijn er ook regels voor verwerkte biologische producten?
Veel van wat je eet is verwerkt: kaas, brood, pizza, hamburger en koekjes, de lijst is eindeloos. Ook voor de verwerking van biologische producten zijn er regels. Het uitgangspunt is, net als in de landbouw: de verwerking gaat zo natuurlijk mogelijk.
Een paar voorbeelden:
- Er mogen geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd.
- Biologische producten zijn niet genetisch gemodificeerd.
Wordt er antibiotica gebruikt in de biologische dierhouderij?
Licht, lucht, voldoende ruimte en goed voer versterken het natuurlijke immuunsysteem van biologisch gehouden dieren. Wordt een dier toch ziek? Antibiotica mag alleen als andere natuurlijke middelen zoals kruiden en mineralen niet helpen of de dierenarts bepaalt dat het nodig is. Voor antibiotica-gebruikt gelden strenge voorwaarden, die vast zijn gelegd in EU-biologische wetgeving . Voorop staat dat onnodig lijden wordt voorkomen.
Waarom is biologisch soms wat duurder?
Biologische producten in een aantal gevallen wat duurder dan niet-biologische producten. Vaak terecht! Doordat je meer betaalt, kan er beter worden gezorgd voor de dieren en de aarde . Een biologische kip kan bijvoorbeeld heerlijk rondrennen in de frisse lucht maar heeft daardoor meer en duurder biologisch voer nodig. En onkruid wieden kost veel uren werk, maar de boer vervuilt de omgeving niet met chemische middelen.
Een deel van de hogere prijs komt ook omdat biologisch nog klein is. Daardoor zijn ketens minder efficiënt georganiseerd en kost de hele weg van de boer naar de consument meer geld.
De goedkope kiloknallers lijken voordelig. Maar ze kosten onze samenleving veel. Die kosten ziet je bijvoorbeeld terug in heffingen van de gemeente (denk aan waterzuivering). Vervuiling en verlies van biodiversiteit kost de maatschappij miljoenen.

Overstappen op bio?
Meer weten over de overstap naar meer biologisch in jouw restaurant, cateringbedrijf of andere eetgelegenheid? Neem contact op met Nikki.